Selvsalg – salg af bolig uden ejendomsmægler
Selv om stadig langt de fleste bolighandler i Danmark foregår via en ejendomsmægler, er der fordele ved at sælge sin bolig selv. Ikke mindst kan man spare penge på ejendomsmæglersalæret og få friheden til selv styre salget, markedsføringen og fremvisningerne.
Få advokat som rådgiver
Som selvsælger skal du investere penge og tid i processen, og så er det godt at alliere dig med en advokat. Udarbejdelse af købsaftale og de juridiske og økonomiske aspekter ved salg af bolig kræver, at du får rådgivning af en erfaren advokat.
Her i firmaet har vi en fast pris på rådgivning til selvsælgere på 9500 kr. og for det beløb hjælper vi dig trygt og sikkert gennem boligsalget.
Læs mere om hvordan et rådgivningsforløb for dig som vil sælge din bolig selv forløber hos advokat Kirsten Tolstrup
Du sparer penge i forhold til ejendomsmægler – men har også udgifter
Selv om du sparer ejendomsmæglersalæret, er det ikke omkostningsfrit at sælge din bolig selv. Du skal for eksempel have udarbejdet forskellige rapporter, indhente dokumenter, hvor der er et gebyr og betale advokaten. Endelig har du også udgifter til markedsføring afhængig af, hvordan du vælger at finde en køber til din bolig. Dine primære omkostninger i forbindelse med at sælge din bolig selv er følgende:
- Tilstandsrapport
- El-installationsrapport
- Energimærke
- Indhentning af dokumenter som tingbogsattest, ejendomsrapport, servitutter mm.
- Rådgivning fra advokat
- Markedsføring
Guide til salg af bolig
Har du helt styr på, hvordan du kommer i gang med at sælge din bolig? Her får du en guide til hvad du skal lave, når du vil sælge din bolig selv.
Når du vil sælge din bolig selv og uden hjælp fra en ejendomsmægler, er der naturligvis en række opgaver, som du selv skal tage dig af. Hvis du allierer dig med en advokat, hvilket vi kun kan råde dig til, skal du selv have styr på følgende
1. Sæt prisen på boligen
Det er vigtigt at sætte den rigtige pris på boligen for at få et godt og hurtigt salg. Du skal derfor vide, hvad kvadratmeterprisen er for din bolig. Den kan du finde ved at undersøge prisen på lignende boliger i samme stand på vejen og i samme kvarter. Tjek for eksempel priser på boligsiden.dk. Du kan også få en ejendomsmægler til at vurdere din bolig.
2. Tilstandsrapport, elinstallationsrapport og energimærke
Energimærke er lovpligtigt i forbindelse med salg af bolig og skal fremgå af markedsføringsmaterialet og salgsopstillingen. Du skal derfor have udarbejdet et gyldigt energimærke af en byggesagkyndig, hvis du ikke har et i forvejen.
Det er til gengæld frivilligt, om du som sælger vil få udarbejdet en tilstandsrapport og elinstallationsrapport. Men det er en god idé at gøre. Som sælger hæfter du for boligens skjulte fejl og mangler i 10 år. Dette ansvar kan du gøre dig fri fra, hvis du får lavet en tilstandsrapport og elinstallationsrapport. Disse to rapporter er nemlig forudsætningen for at køber kan tegne en ejerskifteforsikring, hvor du dermed fritages for det 10-årige ansvar for skjulte fejl og mangler.
Overvej også om du skal have en sælgeransvarsforsikring
3. Salgsopstilling og markedsføring
Flotte billeder af boligen og en fængende tekst er helt centrale elementer i din salgsopstilling og markedsføring. Du kan få din bolig markedsført på forskellige boligsites, men ikke på boligsiden.dk. Det er nemlig kun boliger til salg hos ejendomsmæglere, der bliver markedsført her. Flere boligsites (evt. henvisninger) har specialiseret sig i at levere en flot boligpræsentation til selvsælgere, og de når længere ud blandt køberne end du selv kan gøre. Brug også sociale medier.
4. Fremvisning af boligen
Når potentielle købere har vist interesse for din bolig, skal du fremvise boligen for dem. Der er både fordele og ulemper ved at fremvise boligen selv. Som sælger og beboer i boligen i mange år, kender du boligen og området rigtig godt. Du kan derfor svare på mange af de potentielle køberes spørgsmål og give dem et godt indtryk af boligen og kvarteret. Ulempen er, at potentielle købere ikke har de samme følelser for din bolig, som du har. Forbered dig derfor på kritiske kommentarer og hvis du ikke vil høre dem face-to-face, kan du få evt. en god ven eller et familiemedlem til at forestå fremvisningerne.
Hvad hjælper advokaten dig med?
Hvis du vælger at få rådgivning fra en advokat, hvilket kun kan tilrådes, vil advokaten kunne tage sig af disse opgaver:
- Købsaftalen
- Indhentning af dokumenter på boligen (bemærk gebyrer til tredjepart)
- Rådgivning omkring sælger loyale oplysningspligt
- Rådgivning om sælgers ansvar og hæftelse for fejl og mangler
- Sagsbehandlingen under hele forløbet – fra købsaftale til boligen er overdraget, og du har fået dine penge
- Opfølgning på købers frister, fx med hensyn til frigivelse af købssummen
- Kontrol af skøde og refusionsopgørelse, som sælgers advokat har udarbejdet og tinglyst
Hvis det er aftalt, at du som sælger skal udarbejde og tinglyse skøde samt udarbejde refusionsopgørelse, klarer advokaten selvfølgelig også det.
Skal du sælge din bolig selv?
Skal du sælge din bolig selv? Kontakt os og hør hvordan vi kan hjælpe dig trygt og sikkert gennem boligsalget.
Ring til os på 86295400 eller kontakt os via denne kontaktformular.