Advokat Kirsten Tolstrup

Guide til forældrekøb

Forældrekøb, altså når du køber en bolig til din søn eller datter, er det ikke bare et almindeligt boligkøb.

Du skal have styr på alt fra at finde den rette bolig til skatteordninger og fastsættelse af husleje. Her får du et par gode råd til, hvordan du kan gribe forældrekøbet an. Er dit forældrekøb en andelsbolig, gælder specielle regler.

 

Find den rette bolig

Når man skal finde den rette bolig, er der flere ting, der skal gå op i en højere enhed. Boligen skal leve op til din søn eller datters forventninger med hensyn til stil og beliggenhed. Boligen skal kunne finansieres, så det løber økonomisk rundt for både dig og din søn eller datter. Samtidig vil du gerne gøre en god investering og i sidste ende sælge boligen med fortjeneste.

Boliger med en attraktiv beliggenhed, det vil sige tæt på centrum, uddannelsesinstitutioner og rekreative områder, er oftest lettest at sælge igen eller udleje. Samtidig er der stor sandsynlighed for, at de holder prisen.

Størrelsen på boligen skal du også overveje. Det kan nogle gange bedre betale sig at købe en større bolig og leje det ene værelse ud. 2- og 3-værelses lejligheder har som regel en lavere kvadratmeterpris end 1-værelses lejligheder.

 

Skatteregler og regnskab

Når man udlejer en bolig, man ejer, men ikke selv bebor, fx et forældrekøb, betragtes det som erhvervsmæssig udlejning. Lejeindtægten herfra er derfor din personlige indkomst og beskattes som sådan. Som forældrekøber skal du lave et regnskab, udvidet selvangivelse og beslutte hvilken skatteordning, du vil have. Er dit forældrekøb en andelsbolig, gælder særlige skatteregler

Få overblik over skattereglerne her.

 

Fastsættelse af husleje og lejekontrakt

Når du skal fastsætte huslejen i boligen, er der krav fra både SKAT og lejelovgivningen som du skal overholde. Derudover tænker du måske i at hjælpe din søn eller datter økonomisk ved at sætte en lav husleje. Men er den en fordel?

Læs mere om hvordan du fastsætter den rette husleje og hvorfor lejekontrakt er en god idé.

 

Boligstøtte

Når man lejer en lejlighed, har man mulighed for at søge boligstøtte. Det giver et fint supplement til huslejen og er nemt at søge.

Læs mere om boligstøtte, og hvordan I søger.

 

Salg af boligen

Når studietiden er ovre, er det tid til at sælge boligen igen. Måske har din søn eller datter lyst til at købe den? Det er der visse skattemæssige fordele ved.

Læs mere om skattereglerne her.

 

Overvejer du forældrekøb?

Et forældrekøb kan være en kompliceret størrelse. Det er derfor en god idé at sikre sig kompetent rådgivning så tidligt som muligt i processen.

Kontakt os på 86295400 for og hør nærmere om, hvordan vi kan hjælpe dig trygt og sikkert gennem forældrekøbet. Du kan også skrive til os via denne kontaktformular.