Hvorfor skal jeg bruge en boligadvokat, når jeg køber bolig?
Køb af bolig, hvad enten det er hus, lejlighed, andelsbolig eller sommerhus, skal gerne være en god oplevelse. Og ikke mindst en fornuftig investering, hvor du skal undgå, at der dukker ubehagelige og dyre overraskelser op efter at handlen er afsluttet.
Det kræver derfor omtanke og indsigt at købe en bolig og sætte sin underskrift på en købsaftale. For et boligkøb har mange faldgruber. Samtidig er det en stor økonomisk investering, formentlig den største i dit liv, og har betydning for dig mange år ud i fremtiden.
En boligadvokat varetager dine interesser
Det er derfor vigtigt, at du sikrer dig god og grundig rådgivning hos en erfaren boligadvokat, så du kommer trygt og sikkert gennem boligkøbet. Husk at ejendomsmægleren er på sælgers side. En boligadvokat er derimod din rådgiver og bistår dig gennem hele processen.
Der er flere, men i hvert fald
tre, gode grunde til at vælge en boligadvokat som rådgiver:
- Du forstår hvilken ejendom, du køber. En boligadvokat gennemgår og forklarer alle handlens papirer med dig, herunder købsaftalen, tilstandsrapport og energimærkerapport.
- Du undgår ubehagelige økonomiske overraskelser. En boligadvokat undersøger, om der er særlige forhold ved ejendommen, fx forureningsforhold, tingbogsattest, ejendomsrapport, servitutter, lokalplaner eller vedtægter i ejerforeninger eller grundforeninger, der kan have økonomisk betydning for dig eller for din mulighed for nemt at videresælge ejendommen.
- Du sover trygt om natten. En boligadvokat sikrer, at frister overholdes, fx omkring deponering af købssum og tinglysning af skøde, varetager dialog med de forskellige mennesker, der er involveret i et boligkøb, fx sælgers bank, din bank og ejendomsmægleren og sikrer, at du indgår handlen på de bedste vilkår.
Få uvildig og personlig boligadvokat når du køber bolig
Der er mange interesser på spil, når du køber bolig. Derfor er et godt råd, at du søger rådgivning fra en uvildig og erfaren boligadvokat – helt fri af banker, realkreditinstitutter og ejendomsmæglere. En sådan rådgivning kan du få hos flere advokater over hele landet, og selvfølgelig også her i firmaet.
Hvornår skal jeg som boligkøber kontakte en boligadvokat?
Det er helt op til dig selv, hvornår i købsprocessen du tager kontakt til en boligadvokat. Et godt råd er at gøre det, når du har fundet den bolig, du gerne vil købe, og inden du skriver under på købsaftalen. På den måde kan boligadvokaten forhandle både pris og øvrige vilkår for købsaftalen med ejendomsmægleren. Samtidig kan boligadvokaten få advokatforbehold med i købsaftalen.
Husk advokatforbehold inden du underskriver købsaftalen
Er du under pres for at skrive under på en købsaftale, inden du kan at få fat i en advokat, så sørg for at få et advokatforbehold med i aftalen.
En god formulering er ”Købers underskrift på denne købsaftale er betinget af købers advokats godkendelse af købsaftalen i dens helhed”.
Med advokatforbehold kan du annullere en ellers bindende handel uden omkostninger for dig. Uden advokatforbehold skal du betale 1 % af købssummen i kompensation til sælger, hvis du fortryder handlen. Du skal også træde ud af handlen senest 6 hverdage efter at du er blevet bekendt med, at sælger har underskrevet købsaftalen.